Regia Autonoma de Transport Timisoara: Aplicatie android pentru afisarea timpilor - Regia Autonoma de Transport Timisoara

Salt la continut

Imagine postata
  • (44 Pagini)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »

Aplicatie android pentru afisarea timpilor

#1 Useril este offline   MihaiBalint 

  • Membru VIP
  • Grup: VIP
  • Postari: 98
  • Inregistrat: 15 aprilie 11
  • Sexul:masculin

Postat 26 aprilie 2011 - 07:52

Am vazut ca a mai existat un efort in directia asta, dar nu prea am gasit rezultatele asa ca decis sa incerc si eu. Am pus bazele unui schelet de aplicatie care preia datele de aici: http://www.ratt.ro/txt si le afiseaza intr-un format care mi se pare mai accesibil pe dispozitive care ruleaza android.

Aplicatie este open-source, pagina "oficiala" este asta: http://mihaibalint.g...ublicTransport/ (contine si screen-shots) iar codul sursa poate fi obtinut de aici: https://github.com/M...PublicTransport (momentan licenta GPLv3)

OK, gata reclama.

Acum observatiile / intrebarile:

1) De ce in pagina asta: http://www.ratt.ro/txt timpul ramas (de ex. 3 min, 5 min) pana la ajungerea vehicolului in statie este calculat doar pentru anumite statii (eu banui ca doar pentru acelea care au fizic afisaj electronic in statie) si nu pentru toate statiile? Pentru restul (majoritatea) se prezinta doar un timp de forma hh:mm care (dupa observatiile mele) este inutil pentru ca din diverse motive nu se respecta.

2) momentan aplicatia preia datele direct de pe serverul care gazduie "http://www.ratt.ro/txt", daca mentin comportamentul asta, va putea serverul sa "duca" potentialii utilizatori (zeci, poate sute)? Este dorit acest lucru? Sau la un moment dat ne trezim ca datele nu mai sunt publice?

3) Denumirile statiilor din: http://www.ratt.ro/txt sunt (pentru mine cel putin) cam criptice - exemplu de statii
Brancoveanu
Brancoveanu..
Brancoveanu_
Brancoveanu_2

Care este cea care merge spre centru? Care este cea spre periferie? etc.
0

#2 Useril este offline   dante 

  • Membru Senior ***
  • Grup: Membri seniori
  • Postari: 593
  • Inregistrat: 25 martie 08
  • Sexul:nespecificat
  • Locatia:Timișoara

Postat 26 aprilie 2011 - 08:05

;) și bun venit!

Răspunsurile cred că se găsesc prin diferite locuri pe forum. Din câte știu eu:
1. Doar stațiile cu afișaj electronic apar pe sait. HH:MM e ora de sosire planificată în programul de mers, din diferite motive (în principal trafic) nu se respectă prea des.
2. Greu de spus. Dacă nu se accesează toate paginile o dată, e ca și cum un vizitator le-ar încărca, și server-ul RATT ar trebui să țină.
3. Depind de traseele din zona respectivă (tramvai/expres/etc.) și de sensurile de mers. Dacă le descurci de pe harta interactivă, ar fi bine ca utilizatorii să vadă doar ce-i interesează.

Aceasta postare a fost editata de dante: 26 aprilie 2011 - 08:09

0

#3 Useril este offline   Raoul94 

  • Membru Gold
  • Grup: Membru Gold
  • Postari: 2.400
  • Inregistrat: 15 mai 10
  • Sexul:masculin
  • Locatia:Timisoara

Postat 26 aprilie 2011 - 09:41

Se pare ca aplicatia nu are ceva " facilitati majore " . Adica este vorba de a prelua niste date de pe ratt.ro , dar mie imi plac lucrurile simple si utile . Acum intrebarea vine , cat de greu poate fi sa portam aceasta aplicatie ptr. Java ?

Oricum , imi place ideea foarte mult , si daca se va mai petici softul ( poate cu aceasta ocazie se va trezi cineva ) va fi foarte fain .

Multa Bafta !
0

#4 Useril este offline   cseh_17 

  • Moderator
  • Grup: Moderatori
  • Postari: 11.694
  • Inregistrat: 18 martie 08
  • Sexul:masculin
  • Locatia:Bergisch-Gladbach / Köln

Postat 26 aprilie 2011 - 09:41

Imi place! Felicitari pentru munca depusa! Acuma urmeaza din pacate sa mai asteptam pana cand cei de la firma contractata sa rezolve ce mai au de rezolvat la acel site...

Oricum e super! ;) :beer2:
0

#5 Useril este offline   MihaiBalint 

  • Membru VIP
  • Grup: VIP
  • Postari: 98
  • Inregistrat: 15 aprilie 11
  • Sexul:masculin

Postat 26 aprilie 2011 - 10:50

Vezi postareadante, la 26 aprilie 2011 - 08:05, a spus:

1. Doar stațiile cu afișaj electronic apar pe sait. HH:MM e ora de sosire planificată în programul de mers, din diferite motive (în principal trafic) nu se respectă prea des.


Intrebarea este: ce trebuie facut pentru a obtine estimarile si pentru statiile fara afisaj? Ce rost are sa te uiti la telefon daca ai afisajul electronic in statie...

Vezi postareadante, la 26 aprilie 2011 - 08:05, a spus:

2. Greu de spus. Dacă nu se accesează toate paginile o dată, e ca și cum un vizitator le-ar încărca, și server-ul RATT ar trebui să țină.

- Prima data cand pornesti aplicatia pe telefon se acceseaza mai multe pagini de pe server (cate una pentru fiecare statie din lista)
- De fiecare data cand actualizezi timpii pentru o linie de transport se acceseaza cate o pagina pentru fiecare statie prin care trece linia respectiva

Vezi postareadante, la 26 aprilie 2011 - 08:05, a spus:

3. Depind de traseele din zona respectivă (tramvai/expres/etc.) și de sensurile de mers. Dacă le descurci de pe harta interactivă, ar fi bine ca utilizatorii să vadă doar ce-i interesează.


Mda, ma gandeam eu ca o sa fie necesara si o zi de sport in teren. O sa ma gandesc la un plan pentru adunat informatiile astea intr-o forma mai calitativa decat ce e pe site.

Vezi postareaRaoul94, la 26 aprilie 2011 - 09:41, a spus:

Se pare ca aplicatia nu are ceva " facilitati majore " . Adica este vorba de a prelua niste date de pe ratt.ro , dar mie imi plac lucrurile simple si utile . Acum intrebarea vine , cat de greu poate fi sa portam aceasta aplicatie ptr. Java ?


Aplicatia e scrisa in Java, nu trebuie portat nimic. Abia am inceput, facilitatile majore o sa apara in timp, pe masura ce am timp. Momentan utilizatorul principal la care m-am gandit este cel care foloseste zilnic transportul in comun si care stie binisor atat statiile cat si traseele pe unde vrea sa mearga. Harti interactive, GPS si alte chestii care "atrag ochiul" mai incolo.
0

#6 Useril este offline   Raoul94 

  • Membru Gold
  • Grup: Membru Gold
  • Postari: 2.400
  • Inregistrat: 15 mai 10
  • Sexul:masculin
  • Locatia:Timisoara

Postat 26 aprilie 2011 - 12:03

Este scrisa in Java dar ruleaza numai pe Android , eu zic ca ar fi ceva daca aplicatia aru putea rula si pe Java MIDP 2.0 .
0

#7 Useril este offline   Florin.B RATT 

  • RATT Forum Admin
  • Grup: Admin
  • Postari: 23.900
  • Inregistrat: 06 martie 08
  • Sexul:masculin
  • Locatia:RATT

Postat 26 aprilie 2011 - 12:04

Pentru lamuriri privind statiile (sensul si denumirea) acceseaza acest link
0

#8 Useril este offline   MihaiBalint 

  • Membru VIP
  • Grup: VIP
  • Postari: 98
  • Inregistrat: 15 aprilie 11
  • Sexul:masculin

Postat 26 aprilie 2011 - 12:20

Vezi postareaFlorin.B RATT, la 26 aprilie 2011 - 12:04, a spus:

Pentru lamuriri privind statiile (sensul si denumirea) acceseaza acest link


Multumesc pentru link, din html am gasit ceva si mai util: stations.xml


Vezi postareaRaoul94, la 26 aprilie 2011 - 12:03, a spus:

Este scrisa in Java dar ruleaza numai pe Android , eu zic ca ar fi ceva daca aplicatia aru putea rula si pe Java MIDP 2.0 .

Tot ce pot face acum pentru asta este sa izolez dependentele de android si poate in viitor sa pun partile independente intr-un modul separat, pe care un alt dezvoltator sa-l poata folosi pentru versiunea pe Java MIDP / Java ME.

Aceasta postare a fost editata de MihaiBalint: 26 aprilie 2011 - 12:41

0

#9 Useril este offline   NDY 

  • Membru VIP*
  • Grup: VIP
  • Postari: 2.439
  • Inregistrat: 07 iunie 09
  • Sexul:masculin
  • Locatia:Timisoara

Postat 27 aprilie 2011 - 14:15

Am vrut sa incerc si eu, insa n-am primit niciun ajutor in aceasta directie, chiar daca ar fi urmat sa lucrez voluntar (deci, neplatit). Ba chiar mi s-au impus si numeroase limitari in asa fel incat am decis ca mai bine o las balta. Daca nici un minim de efort nu poate face RATT-ul, pentru ce sa ma chinui eu?

In alta ordine de idei, e bine ca ai avut "curajul" sa mergi mai departe, chiar daca, se vede, nu ai cum sa te descurci doar cu datele "publice" pe care le ofera RATT-ul. Aplicatia este utila, insa face cam ceea ce face si pagina de pe serverul RATT (asta daca ai rabdarea necesara de a da scroll intre sutele de statii, cu numai 4 vizibile in viewport, si de a incerca toate combinatiile posibile - cu sau fara Tv/Ab/Tb in fata, cu sau fara str./bd. etc). Daca reusesti sa dezvolti un UI atragator, sa integrezi si facilitatile telefonului (la urma urmei, aici trebuie sa apara diferenta intre o pagina accesata de pe un calculator si un smartphone - accelerometrul, GPS-ul etc.) si eventual sa faci un planificator de rute (stiu ca nu prea te ajuta timpii actuali ai MTC-urilor pe care ii ai la dispozitie), eu zic ca vei avea destui adepti ai aplicatiei.

Referitor la partea de incarcare, mi se pare prea mult server load doar pentru a deschide aplicatia. In mod sigur nu ai nevoie de toate statiile. Iar toate astea te vor costa timp. Poti sa incarci statiile pe masura ce afisezi o linie, sau, daca vrei, ai putea cache-ui liniile frecvente pentru a incarca statiile lor la deschiderea aplicatiei. De asemenea, te-ai gandit sa faci si o copie a timpilor, calculati in medie, la tine pe server? Daca serverul RATT cade?

Ca o sugestie finala, mai bine te duci pe "teren", asezi tu fiecare statie manual pe harta, faci manual legatura intre statiile de pe serverul RATT si cele adaugate de tine (ca sa nu mai ai denumiri ciudate), si atunci vei stii ca ai facut o treaba buna; nu va mai trebui sa te bazezi asa mult pe ce iti furnizeaza RATT-ul si pe parse-atul denumirilor ciudate.

Mult succes cu dezvoltarea aplicatiei in continuare!
0

#10 Useril este offline   MihaiBalint 

  • Membru VIP
  • Grup: VIP
  • Postari: 98
  • Inregistrat: 15 aprilie 11
  • Sexul:masculin

Postat 27 aprilie 2011 - 17:08

Vezi postareaNDY, la 27 aprilie 2011 - 14:15, a spus:

Am vrut sa incerc si eu, insa n-am primit niciun ajutor in aceasta directie, chiar daca ar fi urmat sa lucrez voluntar (deci, neplatit). Ba chiar mi s-au impus si numeroase limitari in asa fel incat am decis ca mai bine o las balta. Daca nici un minim de efort nu poate face RATT-ul, pentru ce sa ma chinui eu?

In alta ordine de idei, e bine ca ai avut "curajul" sa mergi mai departe, chiar daca, se vede, nu ai cum sa te descurci doar cu datele "publice" pe care le ofera RATT-ul. Aplicatia este utila, insa face cam ceea ce face si pagina de pe serverul RATT (asta daca ai rabdarea necesara de a da scroll intre sutele de statii, cu numai 4 vizibile in viewport, si de a incerca toate combinatiile posibile - cu sau fara Tv/Ab/Tb in fata, cu sau fara str./bd. etc). Daca reusesti sa dezvolti un UI atragator, sa integrezi si facilitatile telefonului (la urma urmei, aici trebuie sa apara diferenta intre o pagina accesata de pe un calculator si un smartphone - accelerometrul, GPS-ul etc.) si eventual sa faci un planificator de rute (stiu ca nu prea te ajuta timpii actuali ai MTC-urilor pe care ii ai la dispozitie), eu zic ca vei avea destui adepti ai aplicatiei.


Sincer eu vreau contact minim cu RATTul, am invatat ca asta e cea mai buna abordare cu orice institutie romaneasca. Dupa cum am mai spus, aplicatia o dezvolt in principal ca sa-mi foloseasca mie, eu stiu cam pe ce rute vreau sa ajung, nu vreau sa ma spam-uie telefonul. Aplicatia despre care povestesi tu acolo este inclinata catre turisti, calatori ocazionali si eventuali calatori care parasesc zonele cunoscute, ei au nevoie de harti, rute, GPS, points of intrest, etc, chestii care pe mine momentan nu ma atrag, poate mai incolo...

Vezi postareaNDY, la 27 aprilie 2011 - 14:15, a spus:

Referitor la partea de incarcare, mi se pare prea mult server load doar pentru a deschide aplicatia. In mod sigur nu ai nevoie de toate statiile. Iar toate astea te vor costa timp. Poti sa incarci statiile pe masura ce afisezi o linie, sau, daca vrei, ai putea cache-ui liniile frecvente pentru a incarca statiile lor la deschiderea aplicatiei. De asemenea, te-ai gandit sa faci si o copie a timpilor, calculati in medie, la tine pe server? Daca serverul RATT cade?


Incarcarea de care vorbeam (un acces pentru fiecare din cele 500+ statii) se intampla o singura data, dupa ce instalezi aplicatia, in rest este cum spui si tu, doar statiile unei linii. Daca pica serverul RATT... asta este, oricum tabelele/planificarile nu se respecta, decat sa promit calatorului aproximarile (minciunile) altora mai bine dau o eroare. Singura informatie utilizabila este cea oferita in "N minute", daca asta nu apare tot ce pot sa garantez este ca de la capat de linie nu a pornit nici un mijloc de transport spre statia selectata. Daca in timp calitatea informatiei va creste, excelent, daca nu... ce sa faci suntem in Romania si asta ne ocupa tot timpul.

Vezi postareaNDY, la 27 aprilie 2011 - 14:15, a spus:

Ca o sugestie finala, mai bine te duci pe "teren", asezi tu fiecare statie manual pe harta, faci manual legatura intre statiile de pe serverul RATT si cele adaugate de tine (ca sa nu mai ai denumiri ciudate), si atunci vei stii ca ai facut o treaba buna; nu va mai trebui sa te bazezi asa mult pe ce iti furnizeaza RATT-ul si pe parse-atul denumirilor ciudate.

Mult succes cu dezvoltarea aplicatiei in continuare!


Recent mi-am planificat "bugetul" de resurse (timp) pe care vreau sa-l aloc pentru aplicatia asta. Mersul in teren, modificarea tuturor denumirilor si restul depasesc bugetul. Cel mult, ma gandeam la un tabel in google docs, in care lumea interesata sa scrie denumiri frumoase pentru statiile pe care ii intereseaza. Contributia mea se va reduce la cateva statii de pe 33, E7, E8, E1 si atat. Daca vor altii altele, sa puna umarul in tabel, promit sa respect efortul fiecaruia, idem pentru facilitati - motivul pentru care aplicatia e open source.

Oricum, multumesc tuturor pentru sprijinul de pana acum.

Aceasta postare a fost editata de MihaiBalint: 27 aprilie 2011 - 17:10

0

#11 Useril este offline   MihaiBalint 

  • Membru VIP
  • Grup: VIP
  • Postari: 98
  • Inregistrat: 15 aprilie 11
  • Sexul:masculin

Postat 10 iulie 2011 - 18:20

Salut,

Pentru a imbunatati calitatea informatiei afisate in aplicatie am facut un Google Spreadsheet in care cei care doresc pot introduce informatii utile despre liniile si statiile de transport.

Informatia este aici:

https://spreadsheets...Wmc&output=html

Daca doriti sa contribuiti trimite-ti un mesaj privat cu o adresa de gmail si am sa va dau drepturi de modificare. Explicatii gasiti in Sheet2, pe scurt trebuie verificate informatiile existente (lat/long) si introduse restul informatiilor. La majoritatea lipseste denumirea inteligibila, denumirea prescurtata si denumirea jonctiunii (grupul de statii unde este posibila schimbarea mijl. de transport).

Multumesc anticipat celor care vor contribui.
0

#12 Useril este offline   dAImon 

  • Membru activ
  • Grup: Membru Gold
  • Postari: 3.553
  • Inregistrat: 25 martie 08
  • Sexul:masculin
  • Locatia:Timi'

Postat 10 iulie 2011 - 19:38

Sugerez la FriendlyName să fie introduse denumiri de genul NumeStaţie + sens, spre exemplu la linia 33 staţiile să fie de forma Veteranilor (Centru) sau Veteranilor -> Catedrală.
0

#13 Useril este offline   MihaiBalint 

  • Membru VIP
  • Grup: VIP
  • Postari: 98
  • Inregistrat: 15 aprilie 11
  • Sexul:masculin

Postat 10 iulie 2011 - 22:09

Vezi postareadAImon, la 10 iulie 2011 - 19:38, a spus:

Sugerez la FriendlyName să fie introduse denumiri de genul NumeStaţie + sens, spre exemplu la linia 33 staţiile să fie de forma Veteranilor (Centru) sau Veteranilor -> Catedrală.


De acord, am integrat sugestia ta in Sheet2 unde sunt descrierile si instructiunile. Multumesc.
0

#14 Useril este offline   NDY 

  • Membru VIP*
  • Grup: VIP
  • Postari: 2.439
  • Inregistrat: 07 iunie 09
  • Sexul:masculin
  • Locatia:Timisoara

Postat 10 iulie 2011 - 22:37

Daca printr-o statie trec mai multe linii, acestea se scriu separate prin virgula?
0

#15 Useril este offline   MihaiBalint 

  • Membru VIP
  • Grup: VIP
  • Postari: 98
  • Inregistrat: 15 aprilie 11
  • Sexul:masculin

Postat 10 iulie 2011 - 23:15

Vezi postareaNDY, la 10 iulie 2011 - 22:37, a spus:

Daca printr-o statie trec mai multe linii, acestea se scriu separate prin virgula?


Nu, tabelul contine toate liniile. Fiecare linie are cate un rand pentru fiecare statie in care opreste. Deci daca printr-o statie trec mai multe linii trebuie sa cauti statia respectiva (ID-ul sau numele exact) la toate liniile prin care trece.

DAR !!!

Pe masura ca se introduc date in Sheet1 (Denumiri) eu o sa rulez un program care completeaza automat statiile pe toate pozitiile necesare. Prin urmare pentru o contributie eficienta asigurati-va ca statia pe care doriti sa o completati nu a fost deja introdusa de altcineva (folosind cautarea in pagina a browserului: Edit -> Find sau Ctrl-F in Firefox).
0

#16 Useril este offline   dAImon 

  • Membru activ
  • Grup: Membru Gold
  • Postari: 3.553
  • Inregistrat: 25 martie 08
  • Sexul:masculin
  • Locatia:Timi'

Postat 10 iulie 2011 - 23:37

La linia 40 nu reusesc sa discern intre sensurile A si B de pe Popa Sapca. Tot referitor la 40 - teoretic nu are doua sensuri, dar cum existau doua statii cu acelasi nume (Div. 9 Cavalerie) am "impartit" fortat traseul in doua bucati si am denumit statiile conform cu pozitionarea fata de Gara Est. Sper ca se intelege.

La 33 am folosit directia (Sagului) in loc de destinatia precisa pentru ca se poate modifica oricand capatul inapoi de la Real la pod.
0

#17 Useril este offline   MihaiBalint 

  • Membru VIP
  • Grup: VIP
  • Postari: 98
  • Inregistrat: 15 aprilie 11
  • Sexul:masculin

Postat 10 iulie 2011 - 23:59

Vezi postareadAImon, la 10 iulie 2011 - 23:37, a spus:

La linia 40 nu reusesc sa discern intre sensurile A si B de pe Popa Sapca. Tot referitor la 40 - teoretic nu are doua sensuri, dar cum existau doua statii cu acelasi nume (Div. 9 Cavalerie) am "impartit" fortat traseul in doua bucati si am denumit statiile conform cu pozitionarea fata de Gara Est. Sper ca se intelege.


E bine cum ai pus, daca este gresit cineva va sesiza si vom corecta mai tarziu.

Vezi postareadAImon, la 10 iulie 2011 - 23:37, a spus:

La 33 am folosit directia (Sagului) in loc de destinatia precisa pentru ca se poate modifica oricand capatul inapoi de la Real la pod.


Textul efectiv din paranteza conteaza mai putin, ce conteaza este consecventa - oricare ar fi textul, sa fie acelasi pentru toate statiile din sensul respectiv.
0

#18 Useril este offline   cseh_17 

  • Moderator
  • Grup: Moderatori
  • Postari: 11.694
  • Inregistrat: 18 martie 08
  • Sexul:masculin
  • Locatia:Bergisch-Gladbach / Köln

Postat 11 iulie 2011 - 20:55

De denumirile statiilor ma voi coupa eu. Am o lista exacta cu ele. Deci numele complet si frendly sunt ale mele. LA junction nu ma mai bag.
0

#19 Useril este offline   MihaiBalint 

  • Membru VIP
  • Grup: VIP
  • Postari: 98
  • Inregistrat: 15 aprilie 11
  • Sexul:masculin

Postat 08 august 2011 - 14:03

Am actualizat aplicatia pentru afisat timpii pe telefoane cu Android. Multumesc lui cseh_17 pentru ajutorul dat la organizarea traseelor. Modificarile pe scurt:
- Afisarea denumirilor prietenoase ale statiilor nu a codurilor RATT.
- Afisarea statiilor in ordinea traseului.
- Selectarea directiei de mers.
- Imbunatatit meniul principal.

Nu toate functiile sunt disponibile pentru toate traseele deoarece inca nu avem date suficiente, in principal traseele autobuzelor sunt acoperite, troleibuzele si tramvaiele mai putin.

Mai multe informatii (si download) aici: http://mihaibalint.g...ublicTransport/

Aceasta postare a fost editata de MihaiBalint: 08 august 2011 - 14:04

0

#20 Userul este online   Visor 

  • Moderator
  • Grup: Moderatori
  • Postari: 8.029
  • Inregistrat: 09 martie 08
  • Sexul:masculin
  • Locatia:Timisoara
  • Interese:RATT, Trenuri, Fotografia, Desenul, PC

Postat 08 august 2011 - 18:11

Te ajut si eu daca vrei. Trimite-mi prin PM ce ai nevoie.
0

Arata acest topic


  • (44 Pagini)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi