Cateva observatii pe tema asta:
- in 2009, cand au inceput lucrarile la autostrada Timisoara - Arad, traficul pe calea Lipovei si la intrarea in Dumbravita dinspre Timisoara era deja o problema. Nu autostrada a generat problema de trafic, ea exista si era normal sa fie rezolvata prin sporirea capacitatii de trafic pe drumul judetean
- evolutia oficiala a populatiei din Dumbravita intre 2002 si 2011 a fost de peste 180%, sau mai bine zis, aproape ca s-a triplat, a depasit ca populatie orasele din Timis - Buzias, Deta, Gataia.
- daca evolutia populatiei se mentine in acelasi trend, peste 10 ani, populatia Dumbravitei ar putea sa se situeaze undeva intre 15-25.000 locuitori, va fi a treia localitate ca marime dupa Timisoara si Lugoj
- Dumbravita nu are niciun bulevard de 4 benzi, in afara de drumul judetean, desi suprafata ei este mai mare decat a oricarui cartier timisorean. este o anomalie incredibila (toate cartierele timisorene sunt traversate de cel putin un bulevard cu 4 benzi, fara sa ne comparam cu urbanistica din occident)
- o buna parte din traficul de legatura cu autostrada se desfasoara prin descarcarea de la Remetea Mare
- traficul greu are interzis prin Dumbravita si cred ca este singurul caz din comunele periurbane, nu stiu o alta comuna care sa aiba acest noroc, pentru ca...
- Dumbravita are o sosea de centura pe toata distanta est-vest, in zona de nord, lucru iarasi exceptional.
- in Dumbravita (dar si in zona industriala Dumbravita - Giarmata) se investeste masiv nu doar in imobiliare ci si in industrie si comert, ceea ce automat va atrage tot mai mult trafic din/inspre Timisoara, fara legatura cu autostrada.
Concluzia mea este ca, indiferent care sunt variantele de legatura cu autostrada, Dumbravita are nevoie ca de aer de modernizarea infrastructurii rutiere, daca vrea sa se dezvolte si sa ramana competitive pentru investitori. Are nevoie nu doar de largirea DJ la 4 benzi, ci si de un al doilea mare bulevard in zona de vest, cu legatura in Calea Aradului, precum si o axa - est-vest la 4 benzi. In modul in care este acum organizata, este o anomalie completa, un exemplu de planificare urbana esuata.
Aceasta postare a fost editata de radutm: 31 august 2016 - 20:47